Zomeren onder de Italiaanse zon! De droom van vele landgenoten. Onder meer Rome, Firenze en Venetië behoren tot de meest populaire bestemmingen voor een stedentrip in Italië. Wie grote drukte wil vermijden, zal dus een alternatief moeten zoeken. Doet Triëst al een belletje rinkelen? Het vaak vergeten stadje blijkt de ideale vakantiebestemming te zijn. In dit artikel lees je waarom.

Unieke uitvalsbasis

Helemaal in de uithoek van het prachtige schiereiland ligt Triëst. Op enkele kilometers van de Sloveense grens en pal aan de Adriatische kust. De frisse zeebries maakt het aangenaam om ook tijdens de hete zomermaanden in de stad te verblijven. Te warm in het centrum? Dan ga je toch gewoon pootje baden in de Golf van Triëst. De stad is ook de ideale uitvalsbasis voor een dagtripje naar Venetië. Je vermijdt de hoge prijzen en grote drukte aan toeristen, maar kan het wereldwonder toch van je bucketlist schrappen. Natuurliefhebbers komen ook aan hun trekken in de omgeving van Triëst. Op minder dan een half uur rijden sta je in het indrukwekkende karstgebergte met adembenemende uitzichten en watervallen. Voor elk wat wils!

Meer dan pasta en pizza

Wist je dat het alom bekende merk illy koffie zijn oorsprong vindt in Triëst? Dat verklaart deels waarom je in de stad zoveel speciale koffiebars vindt. Ze zijn vaak in Weense stijl ingericht waardoor je je 150 jaar eerder tussen de plaatselijke bourgeoisie waant. Hoezo Oostenrijkse invloeden in Italië? Triëst was als havenstad de handelspoort naar midden Europa en dus ook het huidige Oostenrijk. Daar nam de koffiegekte even snel toe als in Italië en dat betekende een wederzijdse invloed op vele vlakken. De zevende hemel voor alle koffieverslaafden! 

Culturele mix

Naast koffiedrinken kan je in de stad op cultureel vlak uiteraard ook heel wat mooie gebouwen ontdekken. Met onder andere architecturale parels zoals Piazza Unità d’Italia, het kasteel van Miramare of de kathedraal van San Giusto, vind je in Triëst een mengelmoes aan culturele gebouwen. De ligging aan de grens zorgde voor invloeden van overal. Zo kan je ook de schitterende Servische orthodoxe kerk of groteske synagoog bezoeken. Het oudste gebouw is ongetwijfeld het Romeinse Amphitheater in het midden van de stad. Even uitwaaien doe je in de haven of de Borgo Teresiano. Dat is een oude wijk langs de Canal Grande met ontelbare terrasjes. Misschien wel de perfecte idyllische locatie om de enige echte Italiaanse espresso te drinken? 

In afwachting van je reis kan je thuis alvast genieten van een kopje koffie gezet met je Nespresso machine en wegdromen van dit prachtige Italiaanse stadje.