precies het verschil tussen deze twee soorten wijn? Hoe kies je de beste wijn voor bij je gerecht? En wat moet je overwegen als je wijn wil kopen? Ontdek het hier.

Het verschil tussen rode en witte wijn

Om te beginnen wordt rode wijn gemaakt van blauwe druiven, terwijl witte wijn van witte druiven gemaakt wordt. Maar de kleur van de druif is niet het enige wat deze twee soorten wijn van elkaar onderscheidt. Rode wijn is meestal ook zwaarder en rijker dan witte wijn, en heeft vaak ook meer tannines. Tannines zijn verbindingen die rode wijn een licht bittere smaak kunnen geven, en ze kunnen ook je mond droog doen aanvoelen. Witte wijn is dan weer meestal lichter en helderder dan rode wijn. Witte wijn heeft vaak een hoger zuurgehalte, wat de drank een verfrissende smaak geeft. Uiteraard zijn er nog heel wat meer (subtiele) verschillen tussen witte en rode wijn, dus als je hierover graag meer wil weten, kan je misschien een wijncursus volgen?

Hoe kies je de beste wijn voor bij je gerecht?

Wijn en spijs gaan al eeuwenlang hand in hand. Hoewel er geen strikte regels zijn voor het kiezen van de perfecte wijn voor bij je gerecht, zijn er wel een paar zaken die je best in gedachten houdt. Ten eerste: overweeg het soort spijs dat je gaat eten of zelf serveert. Zwaardere gerechten gaan goed samen met volle rode wijnen, die goed combineren met rood en gemarineerd vlees, terwijl witte vis, kip en lichte gerechten dan weer beter geschikt zijn voor witte wijn. Denk natuurlijk ook aan de smaak van de wijn zelf. Kies een wijn die de smaak van het eten aanvult, niet een die ermee concurreert. Tot slot, wees niet bang om te experimenteren en iets nieuws te proberen.

Wat te overwegen bij het kopen van rode wijn?

Wil je lekkere, kwaliteitsvolle en liefst ook goedkope rode wijn kopen? Houd dan rekening met een aantal factoren, zoals de gelegenheid: een grote, krachtige rode wijn is vaak perfect voor een speciaal diner, maar misschien is hij dan weer te overweldigend voor een informele bijeenkomst. Een rode wijn met sterke tannines past misschien goed bij rood vlees, maar kan dan weer een delicaat visgerecht overdonderen. Ben je van plan de wijn voor een langere tijd te bewaren? Zorg er dan voor dat je er een geschikt plekje voor hebt. Vind je het nog steeds moeilijk om te kiezen? Wees dan niet bang om hulp te vragen. Als je niet zeker weet welke wijn je nu precies moet kiezen, dan kan je altijd terecht in de wijnwinkel of bij de online wijnshop voor advies.